verloren maandag


verloren maandag 1.0

((vooral) in België; verouderend)

maandag waarop de arbeiders ten onrechte niet op het werk verschenen, omdat zij geen zin hadden om na een weekend vol feest en drank weer aan de slag te gaan
Een vertaling van Frans lundi perdu. Oorspronkelijk meer bepaald: eerste maandag na Driekoningen.

Algemene voorbeelden


De braspartijen hebben zware gevolgen: de arbeider komt de maandag niet op zijn werk en al gauw ontstaat het fenomeen van de 'verloren maandag' ('lundi perdu') of 'heilige maandag' ('saint-lundi'). In een artikel over de arbeidsduurverkorting merkt Jean Puissant terecht op dat er veel wordt verwezen naar deze 'lundi perdu' zonder dat er eigenlijk een wetenschappelijke studie over bestaat. Hij komt tot de conclusie dat, bij het 19e-eeuwse proletariaat, het herhaaldelijk misbruik van onwettige afwezigheden op maandagen te vaak wordt verbonden met de talrijke zondagskermissen en het probleem van het alcoholisme; men merkt trouwens een stijgende afwezigheid in het laatste decennium van deze eeuw en dit in periodes van verkiezingen, 1-mei vieringen en na belangrijke politieke gebeurtenissen.

http://onva-rjv.fgov.be/nl/pdf/ontstaan%20en%20evolutie.pdf,

Het is volgens Puissant dan ook logisch dat het de mijnwerkers zijn die als eersten, in 1904, het recht op een jaarlijks verlof opeisen. Maar de syndicalisten verzetten zich tegen het misbruik van de 'verloren maandagen'; ze zien er een gevaar in voor de sociale situatie van het proletariaat en een handigheid van de werkgevers om betaalde vakantie te weigeren met het argument dat de arbeiders zich zelf reeds vrije dagen toeëigenen.

http://onva-rjv.fgov.be/nl/pdf/ontstaan%20en%20evolutie.pd,